Ei mennyt niinkuin elokuvissa!

Lauantaina taas hyppärillä kisoissa Aman kanssa, tällä kertaa suuntana oli Nokian Taivalkunta ala NPKH. Tuomarina toimi Eija Berglund. Kyseisen tuomarin rataprofiilit (tai lähinnä esteiden sijoittelu radalla) on aiheuttanut ilmeisemmin aika monessa agilityharrastajassa ihmetystä. Mm. ko tuomarin käsialaa oli viime vuoden minien karsintarata hyppis sekä maxien joukkuerata. Juutuubista löytyy esim. minien karsintarata (Inka) sekä maxien joukkuerata (bc Taru).

Jokatapauksessa rata alla, kiitos kameran lainasta taas Sirpalle. Jo hävettää aina pummia kameraa lainaan ; )

Tulos siis hyl. Eka rima tippui, lie miksi? Jätin Aman kyllä kauas ekasta hypystä. Näytti vaan siltä, että arvioi matkan väärin. Suoraputken jälkeinen takaaleikkaus meni vähän läskiks, kartturilla koordinaatit hukassa ja koira meinas karata johonkin. Ei kuitenkaan kieltoa, takaaleikkaus ennen muuri onnistui mutta vastaista olisi pitänyt ottaa käyttöön kun kiisi ohi muurista. : ) Kepeillemenoa en suunnitellut noin, mutta hyvä vaan että tein takaaleikkauksen myös kepeille. Eli pujottelee tosi kivasti kun talvella vielä junnattiin aloitusten kanssa. Loppu meni vähän miten meni, eli ei niinkuin elokuvissa. Yhdessä kohtaa liika vastaisen käyttö sai Aman ohittamaan hypyn, hieno koira! : ) Se teki niinkuin kartturoin! Oli ihan hauskaa yhdessä taas. Mutta yksi mikä ärsyttää huolella tuossa aamun radassa, se että ei ole muita variaatioita nopealla koiralla kuin ohjata tyyliin yhdellä tavalla. Miksi tuomari pistää kuskaamaan koiraa haluamansa mukaan, tämä kertoo mielestäni siitä että radat ovat huonosti suunniteltu. Hitaammalla koiralla kerkee vaikka heittään kuperkeikkoja mutta nopealla ei. Rataprofiili (mitä näin muita ykkösten ratojakin) oli aika hankala. Toi hyppis olis vaikka voinut olla kolmosten rata vaiks jonku parin takaakierron kanssa. Tähänkö tää on mennyt? Radat alkavat olla ylivaikeita ei siis sillä tavalla etteikö niistä läpi rämpisi mutta nollan saaminen on yhtä helvantanmoista taistelua. Kakkosten radalla oli taas ikävä tiukka käännös okserilta puomille. Näin videon nimittäin kakkosten agiradalta. Ei tuollaista tsiisus. Minä pistäisin tuollaisen tuomarin boikottiin, ideana kisaradoilla ei ole se, että saadaan koira hyppäämään huonosti ja ohjaajan kääntämään mm. okserilla liian tiukkaan ja koira räsähtää riman päälle tai kroppa ottaa muuten hittiä. Mikä ihme näitä muutamia nykyajan tuomareita oikein vaivaa kun pitää väkisin vääntää jotain tosi hankalia ratoja joista alkaa jo miettimään että onko tämä lajin tulevaisuus? Rikotaan koirat jo ennen kuin eläkeikä edes on lähellä. Vammautumisia ja pitkiä hoitojaksoja. Ja kun kaikki koiraihmiset eivät edes lämmittele tai jäähdyttele koiriansa kunnolla saatikka sitten käytä säännöllisesti fysioterapeutilla ja osteopaatilla. Se joka tuntee piston sydämessään, tuntekoot. Pistää oikein vihaksi kun näkee miten ihmiset suhaa kisapaikalle ja koirat autosta pissatusten kera radalle. No niin, nyt on jauhettu tästä asiasta.

Ei muutakuin syksyn kisakalenteria katsomaan syksylle, Ama saa luvan lähteä agilityradoille koska kontaktit saa siihen mennessä olla valmiit. : ) Yhden radan juokseminen on tietyllä tavalla turhauttavaa ja varsinkin hyppärien. Kontaktiradoilla saisi edes vähän hengähdystaukoa kun koira ottaisi hienosti 2on-2offit. ; ) Tähän me tähdätään! Josko syksyllä saisin kisakaverin mukaan kisoihin niin voisi suunnitella yhteisiä reissuja. Vielä Maijulle maksikoira liisinkiin niin avot, vanha porukka on kasassa! : )

Tässä muuten vielä maanantain mouhistreeneistä video. Pahoittelut tuosta ilmaisohjelman aiheuttamasta ”pienestä” tekstistä keskellä kuvaa.. : O

 

3 thoughts on “Ei mennyt niinkuin elokuvissa!

  1. I hear ya, sister!
    Parin viikon takaiset Tamskin 3-lk:n iltakisat oli kans aika kamalaa katsottavaa paikoittain. Walan agirata oli niin horrori, kontakteille viennit oli ihan kamalia ja ei ollut ihan yks tai kaks koiraa (etenkin makseilla) kun suti sivuslideä puoleen väliin puomia asti ja katsojat piteli hengitystä, että pysyykö siellä vai ei. Minusta on tuomarin tehtävä suunnitella radat niin, että linjat esteeltä seuraavalle on turvallisia ilman ylimalkaista haltuunottoa ja linjan korjausta.

    Nykyisin monet tuomarit kompastuu omaa näppäryytensä, kun yrittävät tehdä ihme kommervenkkejä rataan ja sitten ne on niin tekemällä tehtyjä, että ei mitään järkeä.

  2. Samaan olen kiinnittänyt huomiota. Joillain tuomareilla radat on jo YKKÖSISSÄ!!! sellaisia, että huh huh. Siis kun sen lisäksi, että ylemmissä luokissa mennään pieleen esteiden sijoitteluiden kanssa, niin minusta välillä on ykkösissä menty pieleen sen radan vaatimustason kanssa! Siis kun ei se ennen vanhaan ollut sellainen luokka, jossa koiran piti osata ihan hillittömiä ohjauskuvioita mm kepeille.

    Mulla on pari tuomaria boikotissa, koska en tykkää heidän rataprofiileistaan. Onneksi on varaa valita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s