Penikkatautia?

Tartuntatautitiedote 7.2.2013

Tampereen seudulla saattaa olla penikkatautia. Epäily tautitapauksesta perustuu helmikuun ensimmäisellä viikolla otettuun vasta-ainenäytteeseen. Kyseessä on puolivuotias rokottamaton koiranpentu, jolla todettiin vakavaoireinen akuutti maha-suolikanavan tulehdus. Pentu on kotimaista alkuperää ja esitietojen perusteella tartunnan voidaan epäillä olevan peräisin Tampereen alueelta.

Yksittäinen vasta-ainenäyte ei aina varmista tautia. Tässä tapauksessa emon maidosta saadut vasta-aineet eivät enää puolen vuoden iässä näkyisi kohonneena vasta-ainetasona.  Pentua ei myöskään ole rokotettu, joten korkea vasta-ainetaso on hyvin todennäköisesti seurausta lähiaikoina saadusta penikkatautitartunnasta.

Penikkatauti tarttuu helposti, jos koiran rokotussuoja ei ole riittävä. Tämän takia on todennäköistä, ettei tartuntatapaus ole ainoa laatuaan. Penikkatautia todettiin muutamia viikkoja sitten turkiseläimillä Pohjanmaalla. Tauti ei tiettävästi tartu kotikissoihin, mutta mm. fretti on altis taudille.

Penikkatauti on mukana osana koirien tavallista kolmois- tai nelosrokotetta. Asianmukaisesti toteutettu rokotusohjelma antaa lähes 100% suojan penikkatautia vastaan terveillä aikuisilla koirilla. Yksittäisillä koirilla puolustuskyky tai herkkyys taudille voi olla erilainen. Myös viruskantojen välillä on eroja esim. viruksen tarttuvuuden, oireiden voimakkuuden ja rokotesuojan tehon suhteen.

Tartuntavaara on suuri niille pennuille, joita ei ole vielä rokotettu. Alttius taudille on suurimmillaan, kun  emän maidosta saatujen vasta-aineiden määrä laskee noin 4-6 viikon iässä. Riski-ikä jatkuu noin 5 kk saakka,  kunnes rokotteista saatu vasta-ainesuoja on riittävä. Rokotesuojan kehittyminen edellyttää kahta rokotusta, jotka suositellaan annettavaksi 3 kk ja 4 kk iässä, tarvittaessa jo 2 kk iästä alkaen.

Penikkataudin oireet ovat vaihtelevia. Tyypillisiä oireita ovat kuume, ripuli,  oksentelu, sierainvuoto, yskä, silmätulehdusoireet ja voimakas yleiskunnon heikkeneminen. Sairauden jatkuessa kehittyy usein myös neorologisia oireita ja koira voi esim. sokeutua.

Virus leviää elimistön ulkopuolelle ja tarttuu ulosteen, oksennuksen, yskösten ja sieraineritteen mukana. Tartunnan saanut koira levittää tautia tehokkaasti sekä kontaktissa toisiin koiriin että myös ympäristöön jäävien eritteiden, erityisesti oksennuksen ja ripuliulosteen välityksellä.

Vain osa tartunnan saavista koirista sairastuu ja myös sairauden oireet ja vakavuus vaihtelevat. Monille sairastuneille koirille, etenkin pennuille, penikkatauti on tappava. Nekin koirat, jotka toipuvat sairaudesta, sairastavat useita viikkoja ja osalle koirista voi jäädä neurologisia oireita.

Virus kuolee herkästi esim. sisätiloissa desinfioinnin avulla ja puhdistettujen pintojen kuivuessakin muutamassa tunnissa. Eritteissä virus voi etenkin viileässä ympäristössä ulkosalla selvitä pidempään. Tartunnan saanut koira erittää virusta oireiden jatkumisen ajan ja vielä 1-2 viikkoa toipumisen jälkeen.

Toimenpiteet

Tartuntataudit esiintyvät usein ajoittaisina, muutaman kuukauden mittaisina jaksoina, jonka jälkeen tartuntapaine taas pienenee. Toistaiseksi tartunnan laajuudesta tai mahdollisen viruskannan ominisuuksista ei ole tietoa, joten kannattaa olla varovainen varmuuden vuoksi.

– Varmista, että koirasi penikkatautirokotus (kolmois-/nelosrokotus) on ajan tasalla.  Pennut rokotetaan kahdesti pentuiässä (3 kk ja 4 kk iässä), sen jälkeen vuoden iässä, sitten 3 vuoden välein.

– Jos kyseessä on nuori alle 5 kk ikäinen pentu, joka ei vielä ole saanut kahta rokotetta, vältä toistaiseksi turhia kontakteja muihin koiriin tai niiden eritteisiin. Älä siis vie pentua toistaiseksi koirapuistoihin, pentutapaamisiin tai koiratapahtumiin, kunnes tilanne selviää. Älä myöskään päästä pentua turhaan nuuskimaan jätöksiä tai tuntemattomia koiria. Sosiaalisia taitoja kannattaa opetella nyt vain pienessä sisäpiirissä pienen tutun koiraporukan kanssa.

– Korjaa oman koirasi jätökset ympäristöstä, myös oksennukset. Vältä muiden koirien jätöksiä.

Tiedotamme asiasta lisää, kun tilanne selvenee. Lauantain pentupiirit on peruttu toistaiseksi, mutta jos tautitapaus ei osoittaudu laajaksi epidemiaksi, pentupiiriä jatketaan taas lähiviikkoina.

ELL Juha Kallio

Eläinystäväsi Lääkäri Oy

>> Alkuperäinen juttu täällä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s