Australiankelpie Ama

Olen jo pitkään tuskaillut Kinan toimintakykyä ja moottoria toimia agilityradalla ja kun Inkan kanssa ei enää juuri treenata eikä kohta enään kisatakkaan, on kauhea hinku radalle tekemään töitä koiran kanssa joka haluaa oikeasti tehdä töitä mulle! Kiina on siis viettänyt agilitytaukoa jo pitkään ja viime viikolla se pääsi tekemään kaksi kertaa puomin ja kaksi kertaa vinokepit (loivasti, mut melkein pystyssä). Puomi oli super, palkkana ruoka puomin alastulolta vähän matkan päässä. Vinokepit on nyt meidän juttu, verkkoihin en enää koske.

No mutta kuitenkin itse asiaan, olen aiemmin kokeillut Amaa ihan noin muutenvaan joskus aikoja sitten ja pääasiassa olen halunnut miniliising koiraa, mutta sattuikin toisin. SM kisoissa automatkalla puhuttiin Kinasta taasen (kiits Maiju : )) ja päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että Maiju alkaa ohjaamaan Kinaa ainakin kokeilumielessä ja mä en tee sen kanssa mitään ohjausjuttuja. Yksittäisiä esteitä mielenvirkistämiseksi saatan tehdä, mutten rataa. Ässämmeissä myös Maiju ja Sirpa (Aman omistaja, Ahmakulman kelpiet) olivat puhuneet, että mitäs jos minä alkaisin ohjaamaan Amaa. Ajatus maksikoiran ohjaamisesta oli aika outo koska olen tottunut viemään minikoiria. No mutta, jännityksellä odotin viime viikon keskiviikon ekoja treenejä Aman kanssa. Aluksi se vähän oli Sirpan perään, mutta hyvin lähti toimimaan myös mun kanssa. Sirpan poika Henkka on ohjannut ja tuleekin ohjaamaan Amaa aina treeneissä ja kisoissa tällä hetkellä. Ama on erittäin herkkä, ei sinänsä paukuttelemaan rimoja vaan tosi herkkä kroppaohjaukselle, tuohon olen jo tottunut Inkan kanssa.

Viime viikolla tehtiin ihan perusjuttuja, takaakiertoja, putkeenvientejä, lähtöharjoituksia (tuppaa hiippailemaan radalle), keppejä ja pohdittiin kontaktien treenausta. Kontakteilla Ama ei oikein tiedä paikkaansa, joten niitä täytyy treenata. Tyrkkäsyihin Ama lähti heikosti mukaan, mutta treenin kanssa onnistuttiin. Reagoi hyvin myös sihinään ja nimeensä kun käskyttää. Tehtiin lelupalkalla tiukkaa käännöstä ja se meni ihan sairaan hyvin jakeluun sille!

Tällä viikolla tehtiin ratapätkää missä oli takaakiertoja mitkä osoittautuivatkin ongelmaksi, tosi tarkkana piti itse olla siitä että missä vaiheessa alkaa itse liikkumaan. Takaakiertoja täytyy vahvistaa hullunlailla, että saa itse edettyä radalla eteenpäin. Vaikeutena oli myös alussa irtoaminen putkeen, mutta muutaman kerran mietittyäni Sirpan kanssa käsien ja kropan liikettä, ne parannettuani Ama sujahti putkeen sukkana. Hiki tuli treenatessa, on se vaan niin kivaa treenata Aman kanssa. Ensi viikolla mennään taas! Sirpalle iso kiitos tälläisestä mahdollisuudesta. Se tekee töitä hiljaa, mutta nopeasti ja on sairaan hyvä kääntymään ja lukee kroppaa superhyvin. Mahtava pakkaus! Jos kelpiä saisi aina medikokoisena, ottaisin sellaisen heti. Varsinkin Pipa (Sirpan oma kasvatti, 6kk) on aivan kahjo! Se on niin mahdottoman ystävällinen lenkillä mutta radalla siitä paljastuu hurja peto! Viime viikolla sainkin sen naskalit nahkaan kiinni. Upea pakkaus, viime viikolla jopa kutsuin sitä Luu nimellä (Anun bc) koska se on kuin Luu, mutta eri rodussa vaan.. : ) Sirpa saa siittä kyllä hienon agilitykoiran, mutta työtä se vaatii..

3 thoughts on “Australiankelpie Ama

 1. Mukavaa, että löysit leasingkoiran! Onko Ama se hypersukkela kelpie, jonka näin viime syksynä maksiykkösissä tai -kakkosissa TamSKin kisoissa? Joo-o, kelpaisi meikällekin. 😀

  Inka liikkuu ja juoksee kyllä todella hyvin noin niin kuin kymmenvuotiaaksi… Siinä on muille agilityhurtille esimerkkiä.

 2. Niin onkin kivaa! 🙂

  Maxi1 kisaa tai on kisannut muutamia kertoja ja pääasiassa kai pirkanmaan alueella. On kyllä aika sukkela tapaus, että saa laittaa tossua toisen eteen!!

  Kyllähän se Inka vielä liikkuu mut ku ikä alkaa painamaan ja lihakset vähä surkastuu pikkuhiljaa vaikka kuinka yrittää liikkua.

  Mä unelmoin vielä Inka kakkosesta niinku agilityradalla, en siis arjessa.. Huoh, tietäisin niin miten se koulutetaan jne jne. Nössö koira ei sovi mulle sitten ollenkaan.. Katsotaan mitä tulevaisuudesta tulee kun Kina tulee saamaan kaverin itselleen kun mummeleista aika jättää.. Saa nähdä vaikuttaako myönteisesti sen käyttäytymiseen radalla kun se ei olekaan se ainoa joka pääsee tekemään mun kanssa töitä.. 😉

 3. Tais olla meitin Kengu jonka Esa näki viime syksynä Tamskin kisoissa… 😉

  Ama on kyllä semmonen pakkaus että sillä mennään vielä kovaa ja korkeelle kunhan saadaan palaset loksahtamaan sen päähän (…ja ohjaajan).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s